27 november 2021

Zo herken je een probleem aan de wiellagers in je Hyundai Tucson

2 min read
wiellagers hyundai tucson

Er zijn veel onderdelen in je auto te bedenken die de meeste mensen wel kennen. De remmen, wielen, carrosserie en lampen herken je vaak wel. Maar weet je ook waar de wiellagers zitten? De wiellagers Hyundai Tucson dienen een belangrijke functie. Dat geldt overigens voor elk type auto. Toch weten veel mensen niet waar ze zitten of hoe je een probleem eraan herkent. Dat leer je allemaal hier.

wiellagers hyundai tucson

Wat zijn wiellagers?

Een wiellager is een type lager. Het is een lager die zich bevindt tussen de wielnaaf en het bijbehorende wiel. Elk wiel heeft dus een wiellager. Die zorgt ervoor dat het wiel vrij kan draaien en dat er niet constant gesmeerd hoeft te worden tijdens het rijden, zoals bijvoorbeeld bij oude koetsen het geval is. Vroeger zag je daarom ook vaak dat auto’s en koetsen geregeld langs de kant van de weg moesten stoppen om olie te smeren. Dat is dankzij de uitvinding van de wiellager niet meer nodig. 

Problemen herkennen

Het is belangrijk om te weten wanneer een onderdeel in de auto niet functioneert. Dit moet je dan immers zo snel mogelijk repareren of vervangen. Een kapotte wiellager kun je leren herkennen. Per wiel heb je een wiellager, en doorgaans gaan ze slijten als je voorbij de 50.000 kilometer bent. Het kan echter ook zo zijn dat de wiellagers eerder gaan slijten. Wanneer je merkt dat de auto een ronkend of brommend geluid maakt, dan is er een kans dat dit door een kapotte wiellager komt. Slijtage aan wiellagers opmerken is daarvoor echter lastig. Een monteur kan altijd de wiellager voor je controleren tijdens een keuring. Het is bovendien altijd de vraag welke wiellager er kapot is, want dit herkennen is nagenoeg niet te doen. Een monteur zal ze dus altijd allemaal moeten controleren.