28 november 2021

Wat is hielspoor en hoe kom je er vanaf?

3 min read
person wearing distressed blue denim jeans inside room

Heb jij last aan de onderkant of aan de zijkant van je voet? Voelt het als een stekende pijn die niet weg lijkt te gaan? Ik leef met je mee. Hielspoor is een stekende pijn aan de onderkant van je voet. Hoe de pijn ontstaat en wat je er kan doen om er vanaf te komen dat lees je verder in dit artikel. 

Dus lees gauw verder en leer hoe je jouw hielspoor de baas kan zijn.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een voetaandoening dat ontstaat door lang op je benen te staan of door intensieve beweging. Door het lange staan op je voeten ontstaat er een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Soms leidt dit tot een ontsteking onder de hiel. Voornamelijk als je een ontsteking krijgt, kun je hier flinke last door ervaren.

Hielspoor is de meest voorkomende vorm van hielpijn. Meer dan 10% van de Nederlanders heeft hier wel eens last van gehad. Over het algemeen hebben vrouwen er meer last van dan dat mannen dat hebben. Dit is vaak te herleiden naar het beroepsverschil tussen mannen en vrouwen.

De gemiddelde hielspoor patiënt is tussen de 40 en 60. Dus behoor jij tot deze leeftijdscategorie let dan extra goed op dat je goede ondersteunende zolen hebt.

Bij wie komt hielspoor voor?

Het komt meestal voor bij mensen die werken in een beroep waarbij je veel staat en loopt, denk hierbij aan: werken in de zorg, werken in de horeca, etc.

Maar naast mensen die werken in de zorg komt het dus ook veel voor bij mensen die veel sporten. In dit geval is overbelasting de oorzaak van het probleem.

Hoe kom je van hielspoor af?

De beste manier om van hielspoor af te komen is, simpelweg, door te rusten. Rust zal er voor zorgen dat je lichaam zich kan herstellen. Hoe meer je beweegt hoe meer frictie en daardoor irritatie zal ontstaan in de voet. 

Rust is het allerbeste antwoord, maar helaas is het voor veel mensen niet mogelijk om te gaan rusten voor een aantal weken of soms zelfs maanden. Voor deze groep zijn er gelukkig ook oplossingen. De meest voorkomende optie voor deze groep, is goede voetondersteuning. Je kan dit doen door nieuwe schoenen aan te schaffen die betere ondersteuning bieden dan je huidige schoenen. Dat kan, maar er zijn goedkopere en zelfs betere opties.

Het aanschaffen van zooltjes is de betere optie. Je kan dit in combinatie doen met het aanschaffen van een nieuw paar schoenen, maar dat is alleen nodig als je huidige schoenen echt geen ondersteuning bieden. Anders is slechts het aanschaffen van ondersteunende hielspoor zooltjes meer dan voldoende.

Dus samengevat: hielspoor is een nare voet aandoening die bij veel mensen voorkomt. Het wordt veroorzaakt door veel op je voeten staan (in combinatie met onvoldoende ondersteuning). Je oplossing is eigenlijk het tegenovergestelde van de oorzaak, namelijk: weinig op je voeten staan. Zo weinig mogelijk druk uitoefenen op je voeten. En als je het wel doet, doe het dan terwijl je voeten goed ondersteund worden door een goede zool.